Prostatacancer

Vad är prostata och prostataproblem?

Prostatakörteln finns strax under urinblåsan, vid urinrörets övre del. Den bildar en flytande vätska som vid sädesuttömningen blandas med sädescellerna.

Hos många medelålders och äldre män förstoras den inre delen av prostatakörteln som omsluter urinröret. Detta kallas godartad prostataförstoring och har ingenting med cancer att göra. De flesta märker inte så mycket av denna prostataförstoring, men hos en del män kläms urinröret åt så kraftigt att de får stora problem när de ska kissa. Det kan bli svårt att ”komma igång” och att tömma blåsan helt, och urinstrålen blir svagare. Behovetatt kissa kan komma tätare och det kan vara svårt att hålla sig när man blir kissnödig. Godartad prostataförstoring behöver bara behandlas om mannen själv upplever att symtomen är besvärliga. Godartad prostataförstoring och prostatacancer uppstår i olika delar av prostatakörteln. De är två helt olika sjukdomar som man kan ha samtidigt.

Hur upptäcker man prostatacancer?

Varje år får omkring 10 000 män i Sverige besked om att de har prostatacancer. Det motsvarar en tredjedel av all nyupptäckt cancer hos män. I Sverige och många andra länder är prostatacancer mannens vanligaste cancerform. Ibland är sjukdomen ärftlig men för det mesta är orsaken oklar.

När man har cancer börjar en tidigare normal cell börjar uppföra sig fel. Den felaktiga cellen vet inte när den ska sluta dela sig och fortsätter att dela sig ohämmat. Fler och fler cancerceller bildas och efter en tid har de blivit till en liten klump av celler. Denna klump kallas för tumör.

Med tiden brukar cancercellerna helt tappa respekten för omgivningen. De tränger in i andra vävnader och kommer så småningom i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Genom dessa kan cancerceller spridas till andra delar av kroppen där de växer och bildar dottertumörer, metastaser.

Ofta krävs ett flertal undersökningar innan diagnosen prostatacancer kan ställas. Ett högt PSA-värde eller en förhårdnad i prostatan som en läkare kan känna i ändtarmen, är de två vanligaste tidiga sätten att upptäcka prostatacancer. PSA är ett protein som normalt bildas i prostatakörteln och utsöndras i sädesvätskan, men små mängder läcker till blodet. PSA-värdet i blodet blir högre vid prostatasjukdomar som infektion, godartad förstoring och prostatacancer. PSA-prov bör alltid tas om man misstänker att en man har prostatacancer.

Prostatacancer symtom

Numera har de flesta män som får diagnosen prostatacancer inga symtom alls. Det kan nämligen dröja många år innan cancertumören trycker så mycket på urinröret att det ger problem med vattenkastningen. Det är vanligt att prostatacancern upptäcks i 70-årsåldern, eller tidigare om den är ärftlig. Det är ovanligt att få prostatacancer innan man har fyllt 50 år, oavsett orsak.

Om cancertumören i prostatan blir större, kan den ge samma typ av symtom som den vanliga, godartade prostataförstoringen: svagare urinstråle, svårt att ”komma igång” och tätare behov av att tömma urinblåsan.

Blod i urinen kan förekomma vid prostatacancer, men är vanligare vid cancer i urinblåsan.

Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig till andra organ, oftast skelettet. Vanligaste symtomet är då smärta i rygg, bäcken eller höfter.

Behandling av prostatacancer

Det finns flera behandlingsmetoder vid prostatacancer. Prostatacancer kan behandlas med kirurgi, strålning, hormoner och cytostatika. Ibland kombineras olika behandlingar. Vilken behandling du kan få beror bland annat på hur stor cancertumören är, om den har spridit sig, och hur du mår i övrigt.

Man delar in prostatacancersjukdomen i två huvudgrupper med olika behandlingar:

  • Prostatacancer utan spridning som för det mesta kan botas med kirurgi eller strålbehandling, men som ofta inte behöver behandlas alls. Det kan gå att vänta med behandling om du har få besvär av sjukdomen och den utvecklas långsamt. Det kallas för aktiv monitorering.

  • Prostatacancer med spridning kan inte botas, men som kan bromsas med medicinsk behandling. XTANDI™ är en medicinsk behandling för att bromsa sjukdomsförloppet.

Det finns även mycket bra information om de olika behandlingarna för prostatacancer på 1177.se webbplats, besök gärna: www.1177.se och använd söktjänsten genom att skriva ”Prostatacancer”.

Läs mer om

Om XTANDI™