Stöd att hantera din prostatacancer, antihormonell behandling och biverkningar

Prostatacancer - Antihormonell behandling

Prostatacancer behandlas med antihormonell behandling för de mer avancerade cancerstadierna där cancern inte går att bota. Prostatacancerceller, även de som har spridit sig till andra organ utanför prostatakörteln, behöver det manliga könshormonet testosteron för att utvecklas och föröka sig. Prostatacancer är känd för att vara känslig mot att man hämmar tillgången till hormonet testosteron. En vanlig metod att begränsa produktionen av testosteron är genom antihormonell behandling. Hormonell manipulation genom att pressa ned testosteronnivåerna i en eller annan form är fortfarande behandlingens hörnsten för att bromsa sjukdomen. Det finns olika antihormonella behandlingar för att reglera testosteronnivån. De gör på olika sätt så att det blir svårare för hormonet testosteron att bildas eller att verka. Prostatacancer behöver testosteron för att kunna växa. Antihormonell behandling för att bromsa sjukdomen behöver du oftast få resten av livet.

Eventuella biverkningar vid antihormonell behandling av prostatacancer

Hur många biverkningar man drabbas av när man pressar ned och blockerar testosteron, och vem som upplever biverkningar, går inte att säkert veta på förhand. Redan efter några månaders behandling börjar skelettet urkalkas. På sikt innebär det ökad risk för benbrott, som kan uppstå spontant utan påtagligt yttre våld. Innan det gått så långt kan osteoporosen diagnostiseras, vilket sker bäst genom att göra en bentäthetsmätning. Sammanfattningsvis förebyggs osteoporos bäst med lämplig motion, kalkrik kost och sol. Osteoporos kan också förebyggas och behandlas med specifika läkemedel. Hårväxten på kroppen – kön, armar, ben och bröstkorg – avtar. Skäggväxten förändras däremot inte. En minskad testosteronnivå ändrar inte röstläget. Huden blir tunnare, torrare och känsligare. Talgkörtlarna tillbakabildas. Det kan därför vara bra att smörja in sig med en hudkräm för att motverka torrheten.

Mentalt välmående som en del av ditt vårdprogram

Sjukdomsbeskedet i kombination med förlust av testosteron kan leda till nedstämdhet, trötthet och minskad initiativförmåga. Dessa problem är oftast hanterbara. Skäm bort dig själv med att göra saker du mår bra av och umgås med nära och kära som kan kolla till ditt välmående. Vikten av regelbunden motion kan aldrig understrykas nog. Och att träna hjärnan är minst lika viktigt. Precis som en muskel måste hållas i trim för att inte förtvina, måste även hjärnan användas flitigt för att motverka åldrandet och bristen på testosteron. Korsord, sudoku, schack, bridge, böcker, studiecirklar är några exempel på bra aktiviteter som håller hjärnan i trim.

Sex, prostatacancer och potens

Avsaknaden av testosteronet minskar lusten till sexuella aktiviteter, t ex i form av minskad eller förändrad könsdrift. Även erektionsförmågan minskar påtagligt, men hur man reagerar är individuellt och kan variera relativt mycket från person till person. Den förändrade könsdriften innebär dock ofta att den åtföljande minskade erektionsförmågan upplevs som mindre besvärande. Med tanke på orsaken är den oftast relativt lätt att acceptera också för ens eventuella partner.

Vikten av fysisk aktivitet vid antihormonell behandling

Det metabola syndromet är ett tillstånd som innebär en kombination av övervikt, insulinresistens och diabetes typ 2 (vuxendiabetes). Förhöjda blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med kärlkramp eller hjärtinfarkt och ofta ett högt blodtryck. Orsakerna är främst brist på motion samt en alltför riklig och felaktig kost. Lite fysisk aktivitet varje dag gör stor nytta, promenader ger effekt. Frånvaron av testosteron minskar muskelvolymen och kroppens ämnesomsättning ställs om till att lagra fett i stället för proteiner. Den ökade fettinlagringen sätter sig ofta på buken. Detta kan dock motverkas av fysisk aktivitet som promenader eller lättare gymnastikrörelser samt bra kost.

NEXT träningsprogram

Det finns ett träningsprogram som är speciellt framtaget för patienter som går på antihormonell behandling. NEXT träningsprogram omfattar en hemsida, filmer, träningsinstruktioner och en träningsdagbok. Besök NEXT hemsidan här.

Läs mer om

Patientstöd